Spirulina należy do pierwotnej grupy jednokomórkowych, niebieskozielonych alg. Jej zielony kolor pochodzi od chlorofilu, zaś niebieski od pigmentu o nazwie fikocyjanina. Spirulina to jedna z najprostszych form życia, w związku z czym już od bardzo dawna stanowi element rozmaitych łańcuchów pokarmowych. Od dawnych czasów była spożywana przez ludność Meksyku oraz plemiona obszarów wokół afrykańskiego jeziora Czad. Ale jakie tak naprawdę niesie korzyści?
Białko – spirulina zawiera największe (pod względem wagi) stężenie białka spośród wszystkich znanych jadalnych produktów. W zależności od odmiany jest to 65 do 71 %. Białko jest o tyle ważne w naszej diecie, gdyż pomaga w procesie tworzenia mięśni, zwiększa naszą wytrzymałość, równoważy poziom cukru we krwi oraz normalizuje procesy zachodzące w mózgu a także wpływa pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne.
Wspaniały przeciwutleniacz – gdy jemy spirulinę, jej przeciwutleniające zielone i niebieskie pigmenty trafiają do naszych komórek, dzięki czemu zyskujemy ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym na poziomie komórkowym.
Spirulina zawiera następujące przeciwutleniacze:
– Beta-karoten i inne karetonoidy, które wydłużają życie i wspierają układ odpornościowy.
– Chlorofil – substancja wspomagająca produkcję i oczyszczanie krwi.
– Zeaksantyna – najważniejszy przeciwutleniacz poprawiający wzrok.
– Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) powszechnie uważana za jeden z najważniejszych dla zdrowia enzymów metabolicznych i przeciwutleniaczy.
– Fikocyjanina – niezwykły niebieski pigment pomagający w tworzeniu komórek macierzystych.
Spirulina zawiera również kwas tłuszczowy znany jako kwas gamma-linolenowy (GLA). Jest to jeden z niezbędnych nam kwasów tłuszczowych, wpływa korzystnie na włosy i skórę, nadając im siłę, połysk i miękkość. GLA może być także kluczowym składnikiem odpowiedzialnym za zaobserwowane antyalergiczne działanie spiruliny.
Alga ta jest produktem w naturalny sposób „schładzającym” i „mokrym”, co oznacza, że jeśli cechujesz się gorącym i suchym metabolizmem to zbilansuje ona tendencje do przegrzewania lub odwodnienia organizmu.
Spirulinę można dodawać do koktajli, łączyć z sokami, miksturami z surową czekoladą, dodawać do sałatek. Rekomendowane dawki dla osób początkujących i dzieci to 3-5 gramów dziennie.
U nas znajdziecie ją w sycącym i oczyszczającym koktajlu w towarzystwie ogórka, jabłka i mięty.
M.M.