Nasiona o wielkiej mocy

Tym razem co nieco o niezwykłych wartościach odżywczych nasion chia.

chia-emagrece-beneficios-2-think137015053-corte-650x350

Chia czyli szałwia hiszpańska to jednoroczna roślina spokrewniona z miętą, uprawiana dla jej jadalnych nasion. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali, była bardzo ważnym pożywieniem Azteków i Majów. W tamtych czasach sporządzano z niej napoje, lekarstwa, tłoczono z niej olej a zmieloną używano do pieczenia chleba.

Nasiona chia to ziarna o niewielkich rozmiarach i rożnych kolorach, mogą być czarne, szare, brązowe lub białe. To co je wyróżnia to wysoka zawartość kwasów omega-3. Zapobiegają chorobie wieńcowej, nowotworom, chronią przed cukrzycą, łagodzą objawy zwyrodnienia stawów, poprawiają pamięć. Nasiona chia zawierają także dużo błonnika, zwłaszcza tego nierozpuszczalnego, dzięki czemu zapewniają prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto te niewielkie ziarna są bogatym źródłem białka, w 100 g nasion znajduje się aż 16,54 g wysokiej jakości białka. Zawierają aż 91 ze 100 aminokwasów dzięki czemu górują nad innymi nasionami białkowymi. Są więc doskonałym źródłem białka dla wegetarian a także źródłem energii dla sportowców.

Chia jest dostępna głównie w postaci nasion i rzadziej w postaci oleju oraz otrąb. Zakupione nasiona są gotowe do spożycia. Idealnie pasują do sałatek i koktajli, można je również dodawać do pieczonych warzyw, ciastek, naleśników. Mają wszechstronne zastosowanie a spożywane regularnie mogą poprawić stan zdrowia.

W naszym menu możecie znaleźć chia w towarzystwie banana i mleka kokosowego w postaci sycącego smoothie oraz jako dodatek do sałat. Zapraszamy!

smoothie
Fot. R. Korzeniowski, smooties

M.M.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s